Het erf, midden in het
Drentse landschap

Vier unieke saksische woningen

Het contrast tussen wel en niet ontgonnen landschap is groot. Zowel het landschap van de Boerenveensche Plassen als het heideontginningslandschap is open. De erven liggen voornamelijk aan de Kerkweg, met de noklijn in de richting van de verkaveling. De erven waren van oorsprong met beplanting omgeven, maar dit geldt minder voor de nieuwe stallen. Bij de transformatie van het erf is de basis van het heideontginningslandschap uitgangspunt. Daardoor blijft het contrast gehandhaafd. Daarnaast geldt de opzet van een boerenerf, met een voorkant met allure aan de Kerkweg en daarachter als het ware de bijgebouwen.

Plattegrond schetsen
De beukenlaan

De beukenlaan en erfbomen

In de voortuin, gelegen aan de Kerkweg, staan de beuken en beukenhagen. Daarachter bevinden zich voornamelijk streek eigen bomen en struiken zoals eik, berk, els en hagen die in de winter minder nadrukkelijk aanwezig zijn.

Groot grasland

Gezamenlijk grasland met doorzicht

Achter de gebouwen bevindt zich een groot grasland, die gezamenlijk te gebruiken is. Tevens geeft dit grasland vrij doorzicht naar de Boerenveensche Plassen, het waardevolle natuurgebied.

De weide

De oorspronkelijke weide

De oorspronkelijke weide bevindt zich op de hoek van het erf, grenzend aan de Kerkweg en Oostering. Van oorspong diende de weide voor het houden van jongvee en als moestuin.

Deel deze website met je vrienden